Cena ropy se z rekordů vrací k hodnotám blízkým 100 dolarům

Praha/Houston - Ropa opět zlevňuje, po červencovém rekordu poklesla její cena skoro o čtvrtinu a dnes se prodává pod 112 dolarů za barel. Přitom ještě v polovině července stála ropa rekordních 147 dolarů. Optimističtí můžou být i čeští řidiči, klesají totiž ceny benzinu a nafty. Pozitivní zprávou pro ropný průmysl by mohla být i stavba nového ropného terminálu v Mexickém zálivu.

Do včerejšího večera se přitom čekal dopad tropické bouře Fay, která se sice prohnala Mexickým zálivem, ropná zařízení ovšem nijak výrazně neponičila. „Za posledním poklesem ropy určitě stojí tropická bouře Fay, která se vyhne těžebním věžím v Golfském zálivu a dostane se i mimo Floridu, a to je určitě důvod, který přivedl určitý optimismus na tento ropný trh,“ potvrzuje analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Méně platí i motoristé

Také čeští řidiči mají důvod k radosti. Minulý týden zlevnil benzin i nafta. Ta se u čerpacích stanic prodává průměrně za 33 korun a 9 haléřů, benzin pak zlevnil na 31 korun a 28 haléřů. Nejlepší ceny má Karlovarský kraj.

Podle Procházky jsou tuzemští čerpadláři vývojem cen ropy hodně zmatení: „Přece jenom ropa zaznamenala výrazný propad zhruba o 23 procent a rafinérské marže neklesly ještě tak významně.“

Dobrou zprávou by mohl být i nový ropný terminál

Na cenový vývoj ropy možná bude mít v budoucnu vliv i druhý největší námořní ropný terminál v Mexickém zálivu, který má být postaven u pobřeží Texasu. Stavba za 1,8 miliardy dolarů (asi 30 miliard korun) bude schopna pojmout téměř dvacet procent dovozu ropy do USA.

Díky novému terminálu budou moci velké oceánské tankery vyložit ropu 58 kilometrů od přístavu Freeport. Tím se zbaví problémů s častými mlhami v pobřežních oblastech a dalším rizikům. Společný podnik založily investiční firmy Enterprise Product Partners a Tepco Partners s firmou Oiltanking Holding Americas z německé skupiny Marquard & Bahls AG. Projekt podle nich odpovídá na potřeby rozšiřujících se rafinerií podél pobřeží Mexického zálivu.

Na dvou obřích plovácích povede z terminálu podmořské potrubí na pobřeží, kde se napojí na další ropovody mířící k zásobníkům a rafineriím. Celkově má síť ropovodů napojených na terminál měřit 257 kilometrů.