Inflace v Zimbabwe zdolala nový světový rekord - 11,27 milionu procent

Harare - Další světový rekord si může připsat inflace v africkém státě Zimbabwe. Podle údajů místního statistického úřadu se v červnu meziroční inflace vyšplhala na 11,27 milionu procent z květnové úrovně 2,2 milionu procent. Pro představu: ceny v zemi se za poslední rok zvýšily na více než stotisícinásobek.

Tempo růstu cen se meziměsíčně zrychlilo na 839,3 procenta ze 433,45 procenta v květnu. Ceny se tak za jediný měsíc zvýšily téměř na desetinásobek.

Inflační kolotoč dokazuje, že ekonomický chaos v Zimbabwe se dále prohlubuje. V někdejší obilnici Afriky se stupňuje nedostatek potravin a paliv, a to v situaci, kdy soupeřící politické strany nejsou po zmanipulovaných volbách schopny uzavřít dohodu o sdílení moci.

Podle ekonomů je ovšem skutečná inflace v zemi ještě vyšší. „Naše čísla o inflaci jsou podstatně vyšší, i tak to ale svědčí o tom, že produktivní základna ekonomiky se scvrkla,“ prohlásil ekonom jedné domácí banky. Hyperinflace vzniká, když vláda tiskne stále větší množství peněz, které neodpovídá výkonu ekonomiky.

Již několik let se Zimbabwe zmítá v ekonomické krizi. Podle pozorovatelů je za ni zodpovědná politika autoritářského prezidenta Roberta Mugabeho, především jeho program vyvlastňování bílých farmářů. Kritici také obviňují Mugabeho z vyvolání hyperinflace tištěním peněz v zájmu svého znovuzvolení. Zimbabwe trpí asi 80procentní nezaměstnaností a velká část lidí přežívá jen díky výměnnému obchodu.

Zimbabwe byla nejvyšší inflací ve světové historii donucena provést tento měsíc měnovou reformu, spočívající ve škrtnutí deseti nul z nominální hodnoty zimbabwského dolaru. Deset miliard zimbabwských dolarů se tak od 1. srpna změnilo na jeden dolar, což podle pozorovatelů dál prohloubilo chaos v zemi.