RM Systém: Nejslabší máte padáka

Praha - Mimoburzovní RM-Systém vyřadí do konce srpna z oficiálního trhu 9 akcií, se kterými investoři zřídkakdy obchodují. O možnost podávat nákupní nebo prodejní pokyny k těmto emisím ale drobní investoři nepřijdou. Tuto možnost nabízí volný trh, kam budou akcie postupně převedeny. Opatření se dotkne akcií firem Jihomoravská plynárenská, Lázně Teplice nad Bečvou, Lázně Teplice v Čechách, MJM Litovel, Poštovní tiskárna cenin, Pražská plynárenská, Setuza, Vodovody a kanalizace Pardubice a Vodovody a kanalizace Trutnov.

Důvodem pro vyřazení byly slabá četnost obchodování ve druhém čtvrtletí a také nízká rozptýlenost akcií mezi veřejností. Například akcie MJM Litovel neměly za druhé čtvrtletí ani jeden obchod. Akcie Jihomoravské plynárenské zase měli v držení z 98,3 procenta jen dva vlastníci.

Pražská burza nedávno oznámila vyřazení 4 málo obchodovaných akcií s platností od počátku září. Na burze je 33 akcií a v RM-Systému kolem 70 akcií. Drtivá většina obchodů s akciemi se ovšem odehrává na burze.

RM-Systém v prvním čtvrtletí letošního roku zprostředkoval obchody za 1,9 miliardy korun, ve druhém již jen za 1,2 miliardy korun. RM-Systém i proto vykázal pololetní ztrátu 6,5 milionu korun při tržbách 16,5 milionu korun.