Z kauzy Lesů ČR se začíná těžit politický kapitál

Praha - Včera se o formu revize hospodaření státního podniku Lesy ČR přel ministr zemědělství Petr Gandalovič se svým "stínem" z opoziční ČSSD Michalem Haškem, dnes do debaty ostře vstoupil Gandalovičův vládní kolega Jiří Čunek z KDU-ČSL. Přidal se k Haškově výzvě o započetí forenzního auditu ve společnosti, který Gandalovič nevidí jako potřebný.

„Tím, že odmítl forenzní audit v podniku Lesy ČR, tak na sebe bere plnou zodpovědnost za ten současný stav a za všechno, co se případně ještě objeví,“ pohrozil Hašek. „Pokud on nebude chtít, tak do vlády žádný materiál nepůjde. Já jsem ale přesvědčen, že těch signálů o tom, že tam je spousta věcí špatně, je tolik, že by pan ministr jistě měl přijít s nějakým vlastním auditem do této společnosti,“ přidal se Čunek

Předmětem kritiky jsou stamilionové částky ukládané do soukromých fondů, milionové odstupné pro bývalého šéfa Jiřího Holického nebo podvodně uzavřené objednávky za více než 100 milionů korun. Čunek se s vládním kolegou Gandalovičem neshodne ani v tom, jak naložit s pětimiliardovou fakturou, které státním lesům vystavila dřevařská firma CE Wood. Podle Čunka je třeba o faktuře a možné arbitráži mluvit ve vládě.