České stavebnictví stále roste, na obzoru jsou ale první mraky

Praha - Českému stavebnictví se stále daří. Hodnota nových stavebních zakázek uzavřených ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 12,8 procenta na 76,4 miliardy korun. Množství nově uzavřených zakázek ale ve stejném období kleslo o deset procent na 19 428. Zásadním problémem, se kterým se musí stavební firmy potýkat, je nedostatek kvalifikované pracovní síly.

Odborníci tvrdí, že stavební boom je dlouhodobou záležitostí. V současnosti ještě doznívají impulzy z konce devadesátých let. „Přišlo sem hodně zahraničních investorů, přišlo sem hodně obchodníků, všichni potřebovali budovat své zázemí. V tomto směru docházelo postupně k růstu stavební produkce. Samozřejmě podílel se na tom i růst rodinné individuální výstavby - dospěly nám Husákovy děti,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24 Kamil Fiala z Registru stavebních projektů.

Více než obytné domy ale stále v realizovaných stavbách dominují obchodní a administrativní projekty, staví se také řada multifunkčních objektů. „Osobně z toho mám jednu obavu: Zda se tržní síla vyvíjí stejně, jako se vyvíjí růst těchto ploch,“ varoval Fiala.

Řada stavebníků se ale obává také konce stavebního boomu a nasycení poptávky. „Očekává se, že ke zpomalení stavební produkce dojde v období příštího, případně přespříštího roku,“ upozornil Fiala.

První náznaky problémů se již začínají projevovat například v tom, že dochází k poklesu zájmu o novostavby, ve druhém čtvrtletí to bylo o 14,5 procenta. Novostavby jsou přitom pro firmy mnohem výnosnější než rekonstrukce. Komplikací, která by nakonec mohla vést ke snížení hodnoty stavebních zakázek, by se ale mohl stát také nedostatek kvalifikovaných dělníků, na nějž stavaři narážejí již nyní.

Vydáno pod