Služba pro trojrozměrné fotografie bude u Microsoftu zdarma

Redmond - Softwarový gigant Microsoft ode dneška nabízí na internetu službu, která umožňuje z digitálních fotografií vytvářet trojrozměrné obrazy. Na trhu již sice existují konkurenční programy, například Make3D, Everyscape nebo Photoshop, které vytváření 3D obrázků také umožňují, obvykle však mají omezenou funkčnost nebo nejsou zdarma.

Photosynth, jak Microsoft program pojmenoval, využívá digitální fotografie pro vytvoření trojrozměrného, 360stupňového obrazu. Program skládá desítky až tisíce běžných digitálních fotografií do detailního 3D modelu snímaného objektu nebo scény. Při skládání snímků Photosynth každý z nich analyzuje, hledá podobnost s ostatními ve vybrané skupině a na základě těchto dat určí, odkud byl snímek pořízen a zařadí ho mezi ostatní.

Výsledkem je trojrozměrný obraz s volností pohybu ve všech směrech, včetně přibližování a oddalování, který pozorovateli nabídne stejný pohled, který měl autor při pořizování snímků. Trojrozměrné prostředí může vzniknout i z fotografií různých tvůrců.