Kauza ztracené půl miliardy již má obviněného

Praha - Po více než dvou letech od vypuknutí kauzy ztracené půl miliardy z České konsolidační agentury (ČKA) padlo první obvinění. Protikorupční policie dnes obvinila bývalého manažera agentury Jana Šika z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Soud ho může za tento prohřešek poslat do vězení až na osm let. Žalobu na Šika a jeho dva společníky - podnikatele Miloše Skořepu a Františka Savovova - podalo ministerstvo financí.

Policie viní Jana Šika, že během svého působení v dceřiné společnosti ČKA Galileo Real odsouhlasil vyvedení půl miliardy korun z účtu firmy na účet Skořepy u švýcarské banky UBS. Učinil tak bez vědomí statutárních orgánů společnosti. K podezřelým převodům docházelo v letech 2004 a 2005. České republice pak trvalo více než dva roky, než se jí podařilo peníze z banky vymoci zpět.

Část sumy - zhruba 140 milionů korun - se však do Česka nikdy nevrátila. Zaplacení této částky plus příslušných úroků tak ministerstvo financí požaduje od žalovaných aktérů aféry. Obviněný Šik žádnou vinu nepociťuje. Svůj souhlas s vyvedením peněz odůvodňuje tím, že je chtěl v zahraničí zhodnotit.