Češi, připravte si peněženky! Elektřina zdraží už na podzim

Praha - Zdražování elektřiny přijde dřív, než se čekalo. Místo počátku příštího roku se ho Češi dočkají už na podzim. Zdražovat se chystá nejen ČEZ, ale i jeho jihočeský konkurent E.ON. O kolik ceny energie vzrostou zatím ani jedna ze společností neuvedla. Informaci o chystaném zdražování přinesla agentura Mediafax.

„Na podzim chystáme změny cen za elektřinu,“ sdělil Vladimír Vácha z oddělení Koncernové komunikace společnosti E.ON. Česká odnož firmy tak následuje dění ve Velké Británii, kde od pátku ceny elektřiny vzrostou o 16 procent.

Pozadu nezůstane ani ČEZ

Za E.ONem nehodlá zaostat ani největší česká energetická společnost ČEZ. I její klienti budou muset sáhnout hlouběji do kapsy již na podzim. „Nemohu vám ale říct, o kolik to bude, v tuto chvíli by to byly jen spekulace. Musíme vyčkat, jak se situace na trhu bude vyvíjet dál,“ uvedl mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Zdražení přijde dřív, než se čekalo

Vzhledem k vývoji cen na pražské energetické burze se zdražení elektřiny očekávalo. Jako o nejpravděpodobnějším datu se ale hovořilo o 1. lednu 2009. Odborníci podle prvních propočtů počítali s růstem cen pro domácnosti o 15 procent, firmy by si podle nich mohly připlatit až 20 procent.

Cena elektřiny na Energetické burze Praha od začátku roku vzrostla zhruba o polovinu. Celé zvýšení se ale podle expertů do konečných cen pro spotřebitele nepromítne. Část elektřiny si totiž obchodníci zajistili v rámci dlouhodobých kontraktů za nižší cenu.