Komodity jsou jako na houpačce, během týdne oscilují o deset procent

Londýn - Jak senzibilní jsou dnes ceny jakéhokoliv statku obchodovaného na likvidních trzích, se ekonomika přesvědčila v minulých dnech. Když v uplynulém týdnu klesly ceny ropy ke 110 dolarům za barel, nikdo netušil, že stačí drobná oscilace v geopolitických vztazích ve světě a ceny se vrátí zpět nad 120 dolarů. Za aktuální výkyv může podle odborníků především pnutí mezi Západem a Ruskem a zejména aktuální rozvázání spolupráce Ruska a Severoatlantické aliance. Komodity v tomto týdnu připsaly týdenní nárůst úhrně 6 procent, což je největší posílení za posledních 35 let.

Nejen politika má ale na ceny komodit vliv, přidal se i slábnoucí dolar a dohady o možném snížení těžby kartelu OPEC. Politika ale v těchto dnech hraje na trzích prim.

Ostrá středeční kritika Moskvy na adresu smlouvy o umístění části amerického protiraketového systému na území Polska zvýšila politické napětí ve světě, živené v posledních měsících zejména sporem o jaderný program Íránu. Rusko, jehož vojska vedou od minulého týdne operace na území Gruzie, také přerušilo vojenskou spolupráci s NATO. Rusko je druhým největším světovým vývozcem ropy po Saúdské Arábii.

„Je zde ohromné množství geopolitických faktorů, které hřmí v pozadí,“ řekl agentuře Reuters analytik společnosti Bache Commodities Tony Machacek.

Ropa se ocitla na maximu 11. července, kdy barel americké ropy vystoupil na 147,27 USD. Od té doby kvůli oživení dolaru a poklesu poptávky výrazně klesla. Nyní se trh bude zajímat zejména o vývoj poptávky v Asii, která byla až dosud na poptávkové straně motorem cenového růstu.