Mléčná válka pokračovala na budějovickém výstavišti, opět jen šermem slov bez vítěze

České Budějovice – Madeta, největší český výrobce mléčných výrobků, začátkem srpna oznámila, že odmění zemědělce o 70 haléřů za litr mléka méně, než na kolik byly smlouvy za výkup mléka stanoveny dříve. Farmáři se přirozeně bouří. Hrozí změnou odběratelů a obviňují Madetu z nefér hry. V počínání Madety ale nelze spatřovat nic víc než zdravý ekonomický kalkul. Za zemědělce se staví agrární komora, i dnes připravila výstup ze svého dalšího zasedání na agrosalonu Země živitelka. Zda cenu regulovat, případně jakou výši výkupních cen by si zemědělci představovali, dnešní jednání nerozhodlo.

„V obchodě se sliby nedělají, my po vzájemné dohodě vyhodnocujeme uplynulé období, cenu děláme pozadu, zavčas jsme oznámili dodavatelům, že cena se bude snižovat,“ brání se šéf Madety Milan Teplý. Dále vzkazuje agrární komoře, že nejde o nic nezvyklého, kvůli čemu by se komora měla vymezovat, tím spíš, že i Madeta je jejím členem. Současně se Teplý obává stanovení administrativního minima. „Pak by ale komora musela stanovit i cenu na výstupu,“ dodal.

Sinusoida cen mléka je ale dle vyjádření samotné komory na vzestupu, opět v růstovém trendu. Proto se dá usuzovat, že ceny se opět do konce roku ještě zvýší, a to tak, aby uspokojily obě strany s přiměřeným ziskem. „Mlékárny mají dostatečnou kapacitu na to, aby zpracovaly veškeré české mléko,“ uvedl předseda Českého svazu mlékárenského Michal Němec. Proto by čeští farmáři rádi zásobovali právě české mlékárny.

Konkrétní závěry jednání obou zaujatých stran nepřineslo. Agrární komora pouze podržela své stanovisko, že výkupní cena mléka pod hranicí osmi korun je pro zemědělce likvidační, protože nepokrývá náklady na výrobu. Konkrétní představované ceny mléka však nepadly. Schůzka nedořešila ani úvahu, zda produkci mléka regulovat.