Ekonomika eurozóny má další hřebíček do rakve - pokles průmyslových objednávek

Brusel/Praha - Přísun špatných zpráv z eurozóny nekončí. Po špatných výsledcích zahraničního obchodu z počátku tohoto týdne dnes z Bruselu přišly i značně neuspokojivé údaje o objemu nově příchozích průmyslových zakázek. Jejich množství se po květnovém více než čtyřprocentním poklesu v červnu meziročně propadlo o 7,4 procenta. Tento výsledek je ještě mnohem horší, než předpokládaly černé prognózy analytiků.

V poslední době černě smýšlející analytici odhadovali, že se v červnu objem nových průmyslových objednávek meziročně sníží o 6,3 procenta. Skutečnost ale byla ještě o více než procento horší. „Zdá se, že odbyt průmyslových výrobků slábne v celé eurozóně, ale zejména se méně než kdy jindy daří eurozóně vyvážet do zbytku světa. Bezesporu tím základním důvodem, který je za tím, je silné euro,“ popsal v rozhovoru pro ČT24 příčiny špatných zpráv hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Ve špatném stavu je i platební bilance

Problémy má podle dnes zveřejněných zpráv rovněž běžný účet platební bilance. V červnu vykázal schodek ve výši 8,2 miliardy eur. „Před rokem touto dobou byla ta čísla mírně kladná,“ připomněl Mertlík, který za nárůstem deficitu vidí především zhoršení obchodní bilance, tedy salda dovozu a vývozu. „Je to faktor, který sám o sobě časem povede ke korekci kurzu eura k dolaru,“ předpověděl.

Eurozóna nyní prožívá období špatných zpráv. V zemích platících eurem roste inflace i nezaměstnanost. Začínají se proto objevovat zprávy, že se do Evropské unie se zpožděním přenášejí problémy americké ekonomiky.

Vydáno pod