Ode dneška Slováci nakupují pod čarou v eurech

Bratislava – Obchodníci na Slovensku musí od dnešního dne na cenovkách uvádět sumy v dvojí měně, v korunách a v přepočtu konverzním kurzem 30,126 SKK/EUR i v eurech. V některých obchodech se nové cenovky objevily v předstihu k zákonné povinnosti. Slovenská obchodní inspekce ale vysledovala nepřipravenost až u poloviny z nich. Povinnost uvádět ceny v eurech mají i vystavovatelé faktur, výplatních pásek nebo výrobci marketingových prospektů. Nové ceny najdou i řidiči u čerpacích stanic.

Euro se stane slovenskou národní měnou od 1. ledna příštího roku. Už teď ale finišují veškeré přípravy na přechod k jednotné evropské měně. Jednou z nich jsou cenovky ve dvou měnách. Povinnost se však netýká například prodejen s méně než pěti zaměstnanci. Všichni prodejci ani nemusí cenovky vyvěsit přímo v regálech. Stačí, když je informace o ceně v eurech umístěna v ceníku na viditelném místě v obchodě.

Dvojí cenovky měli mít obchodníci připraveny měsíc od stanovení konverzního kurzu. Původně se počítalo s 8. srpnem. Z právního hlediska vzniká podnikatelům povinnost až 30 dnů po datu, kdy je kurz oficiálně vyhlášený ve věstníku Evropské unie. Věstník vyšel až 24. července, dostali tím dva týdny navíc.

Obchodníci musí ceny správně přepočítat a zaokrouhlit na jeden cent podle matematických pravidel. Cenovky na sobě budou nést zase opačně koruny, až na Slovensku bude kolovat jen euro, a to až do konce příštího roku.