Na dividendách z Česka odpluje 131 miliard korun

Praha - Zahraniční majitelé českých podniků letos díky rychle rostoucí ekonomice a ziskovosti firem získají od svých firem v Česku zatím nejvyšší dividendy v odhadovaném objemu 130,6 miliardy korun. Loni to bylo o téměř 22 miliard korun méně. Vyplývá to ze statistik České národní banky a odhadů Raiffeisenbank.

Například akcionáři operátora Telefónica O2 schválili dividendu 16,1 miliardy korun, jeho majoritním vlastníkem je španělská Telefónica. Škoda Auto vyplatila jedinému akcionáři Volkswagen dividendu 7,1 miliardy korun. Komerční banka kontrolovaná francouzskou Société Générale vyplatila dividendu 6,8 miliardy korun. Většinu z dividend petrochemického koncernu Unipetrol v objemu 3,2 miliardy korun zase dostal polský PKN Orlen.

Porovnání odvedených dividend a zpětně investovaných peněz do podniků v Česku zatím vyznívá příznivě. Investice mají stále navrch, což je podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla důležitá zpráva. „Ukazuje černé na bílém důvěryhodnost naší země v očích investorů,“ uvedl.

V budoucnosti by tomu tak ale být nemuselo. Již v příštím roce Michl očekával odtok dividend dokonce za 150 miliard korun, ale objem zpětných investic v hodnotě 144 miliard korun. Pokud se čísla potvrdí, bude to špatná zpráva. „Reinvestice mi říkají, že země neztrácí důvěru, protože firmy pokračují v rozšiřování své činnosti,“ podotkl.

Vydáno pod