Už ani šampaňské nepotřebuje tlustostěnné lahve, jsou drahé

Paříž/Londýn - Že náklady je třeba šetřit všude, dokládají i producenti prémiových značek vín z oblasti Champagne. Perlivá vína, která bylo doposud nutné uchovávat v lahvích ze silného skla, už jsou na výstupu z výroby drahá, půjdou proto do lehčího kabátku. Pěstitelé vína a jeho producenti jsou postiženi především vysokými dopravními náklady a jelikož šampaňské je z většiny exportní artikl, je třeba šetřit i tady. Aby se lahve nerozbily, dostanou přepravci instrukce k šetrnějšímu zacházení.

Doposud bylo už od 19. století nařízeno, že šampaňské musí být stočeno v lahvi vážící minimálně 900 gramů. Dvakrát tolik než kolik potřebuje jiné víno, potažmo nápoj.

Pernod Ricard teď ale porušil pravidlo, vlastník mnoha značek z oblasti Champagne si objednal zakázku na 2,5 milionu lahví o váze jen 835 gramů. A už ho čeká soud s obchodní organizací.

Přidali se i samotní pěstitelé, v honu za ziskovostí požádali Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), která je jakousi matkou všech místních vinařů, aby výjimku na lahve povolila. Požadují, aby se CIVC se podepsala pod to, že i lehčí lahve splní nároky pro šampaňské. Lehčí lahve totiž umožní naložit kamion místo 3 tisíci unikátního vína rovnou tisícovkou navrch.

Vydáno pod