Finanční krize ještě neskončila, zásah ruky státu je nezbytný

Berlín - Globální finanční krize neskončila, to nejhorší má svět ještě před sebou, varoval v rozhovoru pro Spiegel On-line laureát Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz. Východiskem z krize a zároveň prevencí do budoucna by podle něj mohla být lepší regulace bankovního sektoru ze strany státu.

„Banky budou mít ještě velké problémy, získat svůj ztracený kapitál zpět,“ předpověděl Joseph Stiglitz. Finanční trhy tak zatím podle něj nečeká uklidnění. Zároveň ale jedním dechem dodává, že ke krachům velkých bank by již docházet nemělo. Ke slovu se dostanou spíše fúze. „Kdo se sám nevypořádá, bude donucen k fúzi nebo převzetí, jak už to zažila newyorská investiční banka Bear Stearns. Že dojde k dalším podobným případům, považuji za velmi dobře možné,“ nastínil.

Jak z krize ven?

Východisek z krize se nabízí několik. Jednou z nich je zavedení nových úvěrových produktů, které by se přizpůsobovaly aktuální finanční situaci dlužníka. „Argentina si bude chtít například v případě nejvyšší nouze obstarat úvěr. Jeho úroky se budou přizpůsobovat podle současného hospodářského růstu - v horších časech budou nižší, v lepších vyšší,“ prozradil Speigelu jeden z možných způsobů, jak z krize ven Stiglitz. Banky a finanční instituce by se díky podobným produktům mohly vypořádat s tíživou situací samy a do budoucna vzniku podobné i předcházet.

Banky ale podle ekonoma takovýto způsob zatím odmítají. „Wall Street tomu zabránila, protože to považovala za ohrožení svých zisků. Vyšší bezpečnost ostatních hráčů na trhu pro ni nic neznamená,“ doplnil.

Zasáhnout bude muset stát

Kvůli neochotě finančních institucí tak bude muset podle Stiglitze shledat nápravu stát. „Potřebujeme zcela nový rámec pro bankovní obchody, to je jasné,“ tvrdí. Silný regulátor trhu je podle něj nezbytností.

Svět s finanční krizí bojuje již více než rok. Do problémů ho dostaly především banky ve Spojených státech, které poskytovaly hypotéky i méně bonitním klientům. Když se pak růst cen nemovitostí zastavil a klienti přestali splácet, neměly se finanční instituce na čem zahojit.