Slovenští obchodníci ve velkém chybují v uvádění eurových cen

Bratislava - Slovenští obchodníci se na udávání eurových cen moc dobře nepřipravili. Prověrky Slovenské obchodní inspekce (SOI) ukázaly, že v něm často chybují. Někde dokonce ceny v eurech chybí úplně. Kontroloři zatím řešili nedostatky pouze upozorněním, pokud na ně ale obchodníci nedají, hrozí jim až dvoumilionové pokuty.

„Jsme nemile překvapeni. Tak špatnou situaci jsme nečekali,“ informovala ústřední ředitelka SOI Nadežda Machútová. Z 26 prodejen, které inspekce v neděli prověřila, shledala nedostatky u 11 z nich. Někteří prodejci neměli v obchodě viditelně umístěný konverzní kurz 30,126 SKK/EUR, kterým se budou ceny přepočítávat na eura, další zase měli tento údaj uvedený nesprávně.

Kontroloři se setkali i s nesprávnými přepočty či zaokrouhlováním částek z korun na eura. Dvojí značení chybělo u více než 430 druhů výrobků. Pokud obchodníci neuposlechnou upozornění kontrolorů a nedostatky neodstraní, hrozí jim pokuta až ve výši dvou milionů slovenských korun (asi 1,6 milionu Kč), při opakovaném porušení během jednoho roku až pět milionů slovenských korun (zhruba čtyři miliony Kč).

Povinnost zobrazovat ceny v korunách i v eurech platí na Slovensku od neděle a obě měny zůstanou na regálech ještě rok po přijetí eura, tedy do konce roku 2009. Pak se už slovenská koruna stane definitivně minulostí.