Agrofert smí koupit První žateckou, jen když prodá jiné firmy

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dal skupině Agrofert zelenou ke koupi konkurenčního holdingu První žatecká. Potravinářský gigant Andreje Babiše se však bude muset dříve zbavit některých jiných podniků. Antimonopolní úřad tak potvrdil své dřívější rozhodnutí, které má Agrofertu zabránit získání příliš silného postavení v některých regionech.

Silné postavení Agrofertu by se podle ÚOHS mohlo projevit v maloobchodním prodeji průmyslových hnojiv a skladování rostlinných komodit v Ústeckém a Středočeském kraji a v maloobchodním prodeji přípravků na ochranu rostlin a krmných směsí v Ústeckém kraji.

Tomu má podle antimonopolního úřadu zamezit právě podmínka prodeje některých firem v severních a středních Čechách, kde působí i První žatecká - skupina s ročními tržbami kolem miliardy korun. Firmy musí Agrofert prodat nezávislému třetímu subjektu, který bude mít  předpoklady pro provozování takových aktiv, čímž dojde k odstranění obav z narušení hospodářské soutěže na uvedených trzích ve Středočeském a Ústeckém kraji.

Antimonopolní úřad takto postupuje jen výjimečně, pokud se obává možného narušení trhu. Část svých prodejen tak musí podle čerstvého rozhodnutí úřadu prodat také skupina REWE, která chce koupit řetězec Plus- Discount. Její postavení na trhu by jinak bylo příliš silné, protože už v minulosti výrazně posílila jinými akvizicemi.