Švejnar: Česko by nemělo s eurem otálet

Praha - Česká ekonomika je podle ekonoma a bývalého prezidentského kandidáta Jana Švejnara připravena na přijetí eura. Češi by si proto měli stanovit termín, kdy chtějí novou měnu zavést. V Pressklubu Frekvence 1 řekl, že splnitelným termínem je rok 2012.

„Když budeme dlouho otálet, tak se vystavujeme nebezpečím a nejistotám, které pro nás nejsou žádoucí,“ uvedl ekonom. Nejzávažnějším rizikem je podle něj možnost silného vychýlení kursu koruny, „pokud by se do ní spekulanti na světových trzích opřeli“. Přesně to byl podle něj ale i podle jiných expertů impulz měnové krize v roce 1997. Centrální banka byla poté nucena změnit režim měnové politiky.

Premiér Mirek Topolánek na počátku dubna prohlásil, že Česko přijme euro ve chvíli, kdy to bude výhodné pro českou ekonomiku a pro občany. Podle něj je předtím nutné provést řadu reforem včetně penzijního a zdravotního systému. Podle Švejnara by ale zavazující termín pro zavedení nové měny přinutil Česko reformy uskutečnit rychleji.

Švejnar považuje krok Slovenska přijmout euro od ledna příštího roku za rozumný. „Je trošku odvážný, ale myslím, že se jim vyplatí,“ uvedl.