Japonsko se hospodářských stimulů jen tak nedočká, brzdí je spor o daně

Tokio - Japonské vládě se zatím nepodařilo dohodnout na balíčku opatření, která mají povzbudit ekonomickou aktivitu. Důvodem je to, že se ministři nemohou dohodnout na tom, zda by měl zahrnovat i slevu na dani z příjmu. Ministr pro rozpočtovou politiku chce sice návrh podoby balíčku předložit do konce týdne, zatím ale pro něj nemá dostatečnou podporu.

Spor se točí kolem toho, že pravicová politická strana Nová kómeitó, která je členem vládní koalice, chce snížit daně z příjmu pro sociálně slabší obyvatele. Mnoho jejích koaličních partnerů z Liberálně demokratické strany ale podobný krok odmítá. Kvůli rozporu v koalici se tak zdá, že se slibovaný balík ekonomických stimulů v hodnotě 2 až 3 milionů jenů (téměř 452 miliard korun) možná zpozdí.

Vláda chce balíkem na podporu slabé ekonomiky pomoci podnikům i jednotlivcům. Tlačí ji k tomu sílící obavy z hospodářské recese. Japonská ekonomika totiž utrpěla ve druhém čtvrtletí značný pokles. Hrubý domácí produkt v celoročním přepočtu klesl o 2,4 procenta po růstu o 3,2 procenta z prvního čtvrtletí.

Vydáno pod