Investice do vody přinesly v posledních pěti letech dvojnásobný růst zisků

Praha - V posledních pěti letech nejvíce mezi surovinami zhodnotila voda. Výdělky investičních fondů operujících s vodou vzrostly v poslední pětiletce o 200 procent. O atraktivitě, formě a výhledu investicí do základní životodárné tekutiny si ve studiu ČT24 povídaly redaktorka ČT Michala Hergetová a Michala Antonínová z ČSOB.

„Jde o investici do akcií jako takových a je nutné počítat s dlouhodobou fixací,“ upozornila Antonínová. I zde se výchylky trhu projeví, dopady fluktuací na trhu se nevyhýbají ani tomuto sektoru. „V posledním roce výnosy investicí do akcií vodního hospodářství poklesly o 10 procent,“ spočítala analytička.

Jakou formou ale do vody investovat? „Investici lze realizovat nákupem akcií společností podnikajících ve vodohospodářství, nákupem certifikátů kopírujících akciový index, nákupem podílových fondů zabývajících se vodním bohatstvím,“ shrnula Antonínová. „Ty posledně jmenované jsou už i v Česku,“ dodala.

Do vody jako komodity se zatím investovat nedá, jde o politicky citlivou otázku a žádná země nepustí trh ke svým zásobám vody. „Velké společnosti ale například nakupují pozemky se zásobami podzemní vody a všelijak jinak toto obcházejí,“ popsala Antonínová.

„Spotřeba vody poroste rychleji než hospodářský růst a akcie jiných firem, proto se dá odhadnout, že investice do vody přinesou jisté zisky,“ uzavřela analytička.