Hypoteční krize semlela další banku, dánskou Roskilde, pomůže jí stát

Kodaň - Dánská centrální banka Nationalbanken uvolní ve spolupráci s dalšími místními bankami 37,7 miliardy dánských korun (120 miliard českých), aby zabránila negativním efektům, které by kolaps neúspěšné banky Roskilde způsobil finančnímu trhu. Je to první podobná intervence dánské autority od roku 1984. Stejně dopadla loni britská Northern Rock, "znárodnění" Bank of England si tehdy vysloužilo kritiku trhu za přílišnou korektivní politiku. Roskilde vyhlásila insolventnost po odpisech špatných půjček.

Odpisy špatných hypotečních úvěrů přivedly osmou největší dánskou banku ke dnu. „Doufáme, že Roskilde se stane zdrojem poučení pro ostatní dánské banky a další problémy snad nečekáme,“ uvedl guvernér Nils Bernstein. „Pokud bychom ale do banky nevstoupili, hrozilo by, že ostatní banky se stanou na světových trzích nedůvěryhodné a nedostanou se k potřebným zdrojům,“ dodal.

„Uvažujeme teď o založení nové banky s pomocí soukromého kapitálu, která by Roskilde postavila na nohy,“ nastínil další postup guvernér. „Pro začátek ustavíme záchranný fond ve spolupráci s dalšími bankami, bude potřeba asi 750 milionů korun,“ dodal.

„Banka se chovala nezodpovědně už od roku 2003,“ myslí si analytik společnosti BJ Consult Bjarne Jensen. „Zaznamenala enormní růst, ale za cenu nekrytých půjček,“ popsal její nedávnou historii Jansen.

Roskilde slouží přibližně 100 tisícům klientů. Ještě menší finanční ústav Trelleborg také neustál tlaky hypoteční krize a na jaře musel svá aktiva prodat. Převzala ji Sydbank.

Současný vstup ruky státu na trh je nestandardní, přesto už může dánská centrální banka opírat svůj postup o zkušenosti z Velké Británie. Začátkem roku se tamní „stará dáma“ zaručila za zkrachovalou Northern Rock a pomohla jí 25 miliardami liber (tehdy přes 800 miliard korun).