Školní pomůcky nutí sahat rodiče stále hlouběji do kapsy

Praha - Rodiče žáků a studentů musí podle obchodníků investovat do školních pomůcek stále více peněz. Pořídit je třeba před začátkem školního roku nejen batohy a penály, koupit musí rodiče svým ratolestem také pracovní sešity, na střední a vysoké škole i učebnice.

Investice do školních pomůcek vyjde rodiče žáka základní školy na počátku roku zhruba na 1 000 korun. Rodiče středoškoláků musí připlatit ještě tisícovku. Zejména kvůli vyšším výdajům za učebnice je nákup vyjde asi na 2 000 korun. Nejhůře jsou na tom vysokoškoláci, kteří do studijních materiálů investují v průměru až 5 000 korun.

Školy přesouvají náklady na rodiče

Za vysokými výdaji rodičů stojí především snaha škol přesunout co nejvíce výdajů na rodiče svých žáků a studentů. Školy totiž mají na nákup nových učebnic a dalších pomůcek čím dál méně peněz, na což v uplynulém roce upozorňovali i odboráři. Podle příslibu ministra školství Ondřeje Lišky (SZ) by se mělo podařit propad vyrovnat až v průběhu roku 2009.

Školy se ale snaží rodičům s nákladnými nákupy pomoci. Dělají to formou seznamů potřeb a doporučení, co kupovat, a co ne. „Radíme jim například, ať dětem nekupují drahé penály s všemožným vybavením, které pak stejně nevyužijí,“ upřesnila zástupkyně ředitele pražské Základní školy Na Líši Dana Porschová. Navíc se základní školy stále snaží poskytovat balíček alespoň základních potřeb, který obvykle obsahuje vodové barvy, voskovky, blok a pero. 

Obchodníci si mnou ruce

Prodejci učebnic a školních potřeb jsou s vysokou srpnovou a zářijovou poptávkou spokojení. „Tržby za školní potřeby se každý rok zvyšují v řádu desítek procent,“ tvrdí ředitel komunikace prodejen Albert a Hypernova Libor Kytýr.

O nárůstu prodejů hovoří i Jiří Bílek ze sítě knihkupectví Neoluxor. Zatímco v roce 2006 jich lidé v tomto knihkupectví koupili přes 500 tisíc, minulý rok jich už bylo skoro 900 tisíc. Nejvíce zákazníků míří do obchodů na nákup školních potřeb obvykle v posledním srpnovém a prvním zářijovém týdnu. Další nápor očekávají prodejci v říjnu po zahájení výuky na vysokých školách.

Školák
Zdroj: ČT24