Pošta už nebude samozřejmostí, na podzim zavře 179 poboček

Praha - Česká pošta od října chystá masivní zavírání poboček v malých obcích. Do konce roku by jich tak mělo skončit celkem 179, nejvíce pošt zanikne v jižních Čechách. Nahradit by je podle vedení pošty mělo motorizované doručování, komfort obyvatel venkova se ale zřejmě i tak sníží.

Rušit se budou pobočky v obcích do tisíce obyvatel, většinou v horských, příhraničních a rekreačních oblastech. „V některých případech bylo jejich využití v průměru pod jednu hodinu denně,“ vysvětlila důvod rozhodnutí mluvčí České pošty Dita Václavíková.

Starostům se ale rozhodnutí pošty nelíbí. K nižšímu využití pošt podle nich přispívá to, že již nyní je jejich pracovní doba krátká a nevyhovující. Na postup České pošty si proto již stěžovali u vicepremiéra Jiřího Čunka. Ten k situaci kolem České pošty plánuje jednání s ministrem vnitra Ivanem Langerem.

Nejvíce motorových pošt bude na jihu Čech

Nejvíce malých pošt zanikne v jižních Čechách, kde chce pošta motorizovaným doručováním nahradit 58 poboček. Následují západní Čechy se 46 pobočkami a východní Čechy, kde podnik zavře 42 pošt.

Namísto návštěvy kamenných poboček budou v dotčených obcích obyvatelé čekat na motorizovaného doručovatele. „Motorizované doručování dokáže naprosto plnohodnotně nahradit kamenné budovy,“ slibuje Václavíková. Lidé budou moci u těchto doručovatelů platit složenky i podávat balíky. Nevýhodou ale je omezená doba, po kterou se budou tito poštmistři ve vesnici zdržovat.

Počty rušených poboček v jednotlivých regionech
Zdroj: ČT24