Unikátní spolupráce obce s investorem přinese Jesenici novou školku

Jesenice - Bydlení nedaleko Prahy je rok od roku oblíbenější. Kamenem úrazu sateletních městeček je však kapacit ve školách a školkách. V Jesenici u Prahy se rozhodli řešit tento problém netradišně. Ve spolupráci soukromého investora a obce se zde rodí unikátní projet nové školky.  Za své ji postaví a bude také provozovat soukromá společnost, obec poskytne pozemek. Otevírat se má příští rok.

Za užívání pozemku poskytne investor Sunny Canadian School obci bezplatn 50 míst v nově zbudované školce. „Tento model nám takřka za 4 miliony korun vynesl 50 míst obecní školky, za tyhle peníze bych já nebyl schopen ho postavit," pochvaluje si starosta Jesenice Zdeněk Pánek.

Smlouvu zatím obě strany uzavřely na 15 let. Za tu dobu by Česko-kanadská škola měla v areálu postavit ještě víceleté gymnázium a krytý bazén. Podle starosty by takováto spolupráce, kdy jedna strana nabídne místo a druhá peníze, mohla být inspirací i pro jiné, třeba developerské firmy. Ty ale tvrdí, že už teď se na veřejně prospěšných projektech podílejí, byť jinou formou.

„Budujeme i takové stavby, které lze označit za veřejně prospěšné, to znamená technickou infrastrukturu, komunikace či kupříkladu zeleň,“ vysvětluje Aleš novotný z developerské společnosti Central Group. V některých případech se na dotacích takových staveb podílí i obce.