Banky začínají úvěrovat zelená řešení pro bydlení

Praha - Stavební spoření je už letitým bankovním produktem. Příležitosti v oblasti úvěrování zelených technologií pro bydlení jsou ale novinkou. Aktuálně je začne nabízet Raiffeisen stavební spořitelna. Její zástupce si spolu s odborníkem na zelené technologie povídali v Dobrém ránu ČT.

„Energetické zabezpečení bydlení znamená primární zajištění úspor pomocí zateplení nebo efektivních systémů vytápění a pak jsou tu technologie, které dokáží vyrobit peníze, za které pak lze dražší energii koupit,“ myslí si odborný poradce v oblasti zelených technologií Martin Beutl. Hovoříme-li o rodinných domech, zmíněnými technologiemi jsou tepelná čerpadla, solární systémy a další. Pořizovací náklady jsou vyšší, technologie jsou ale na takové úrovni, že vydrží třeba 15 let. „Životnost systémů dvakrát převyšuje dobu návratnosti,“ spočítal Beutl.

Alternativní zdroje energie začínají zajímat i finanční a hypoteční ústavy. „Hledáme místa na trhu, která nám dávají inspiraci a možnost posloužit novým, ale i stávajícím klientům. Úvěry na všechny typy obnovitelných zdrojů vytápění domů, to vše podporujeme,“ představil novinku v portfoliu bankovních produktů svého ústavu Tomáš Vašáry, ředitel marketingu Raiffeisen stavební spořitelny.