Volání ze zemí Evropské unie zlevní o 3,50 na 13 korun za minutu

Praha - Tuzemští mobilní operátoři sníží na konci srpna cenu roamingového volání ze zemí EU zhruba o 3,50 Kč na přibližně 13 korun za minutu. Zároveň o dvě koruny na šest korun klesne poplatek za příchozí hovory. Vodafone a O2 nabídnou zlevnění od pátku 29. srpna, T-Mobile od soboty 30. srpna. Ke snížení donutilo operátory nařízení Evropské unie, která se zasazuje o to, mazat rozdíly ve volání mezi zeměmi.

O2 zavede levnější volání z 36 zemí všem zákazníkům s aktivovaným roamingem automaticky. T-Mobile jej automaticky zavede uživatelům předplacených karet. Tarifní zákazníci si budou muset zvýhodnění EU aktivovat. Vodafone službu nabídne všem zájemcům o roamingové volání.

Evropská komise začala cenu mobilního volání ze zahraničí regulovat loni v létě. Chtěla tak přimět operátory, aby snížili ceny. Letos pohrozila, že stanoví maximální ceny i u SMS a datových tarifů, které rovněž považuje za předražené.

„Idea, že spotřebitelé by měli platit více u volání z mobilního telefonu v zahraničí, jde zcela proti základním principům jednotného trhu Evropské unie,“ zdůrazňuje eurokomisařka pro informační společnost Viviane Redingová, která se stala symbolem boje proti vysokým roamingovým cenám. Operátoři oponují, že regulace není nutná a ceny snižují kontinuálně kvůli konkurenci. Hrozba regulace ale zlevňování urychlila.

Rozpačitě se k postupu Evropské komise staví odborníci. „Evropská unie se ráda plete do hospodářství na svém území. Telekomunikační trh si reguluje každá země a v rámci Evropské unie asi dává smysl regulovat je celkově,“ míní IT analytik Petr Koubský. Podle analytika Martina Zikmunda komise při regulaci nezohledňuje technologickou náročnost volání na větší vzdálenosti.

28.8.
Zdroj: ČT24