Itálie změní zákon, aby prodala štíhlejší Alitalii

Řím - Italská vláda dnes schválila návrh zákona, který pozmění současný konkurzní zákon. Umožní tak de facto ztrátovým aerolinkám Alitalia SpA rozdělit se na dvě firmy, takzvanou good a bad. O prosperující část projevily zájem konkurenční Air France - KLM nebo Lufthansa a spolu s vedením Alitalie za výrazné podpory italského státu v čele se Silviem Berlusconim pracují na akvizici. Přitom právě Berlusconi ještě před volbami vyhlásil, že Alitalii neprodá.

Šlo zřejmě jen o Berlusconiho předvolební trik, jak uplatit odbory aerolinek, které se převzetí Francouzů a Holanďanů z Air France - KLM bránily. Dnes by prý odbory už proti prodeji námitek neměly.

Současná středopravá vláda po dvaceti měsících hledání vhodného kupce usoudila, že Alitalii by nikdo nechtěl. Zisku dosáhly aerolinky naposledy před deseti lety. Proto z ní musí udělat atraktivnější nevěstu. Při rozdělení firmy bude radit společnost Intesa Sanpaolo a její zástupci už mají za sebou iniciační schůzku s vedením právě Air France - KLM.

Ztrátové jednotky, jako pozemní služby, budou vyčleněny, zatímco vybraných 16 investorů napumpuje do efektivních jednotek společnosti miliardu eur. Alitalia se pak narodí jako menší štíhlejší letecká společnost. I když do svých struktur včlení menší low-cost aerolinky Air One. Ty budou obsluhovat kratší lety.