Austrálie a Nový Zéland budou s jihoasijskými státy obchodovat bez překážek

Singapur - Obchod mezi státy Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), Austrálií a Novým Zélandem napříště odehrávat bez cel a tarifů. ASEAN sdružující desítku zemí totiž sjednal s oběma velkými tichomořskými ekonomikami dohodu o volném obchodu. Ta by měla vlít nový život do skomírajících jednání o liberalizaci světového obchodu.

Dohodu na dvoudenním zasedání ASEAN v Singapuru sjednali hospodářští ministři zúčastněných zemí. Pakt by měli v prosinci podepsat nejvyšší činitelé a až poté budou zveřejněny podmínky dohody. 

Díky dohodě vznikne nová zóna volného obchodu s celkem 570 miliony obyvatel. Bez překážek se mezi jejími členy budou obchodovat zboží, služby, investice i práva duševního vlastnictví. Je tak dosud nejširším otevřením obchodu, na němž se země ASEAN domluvily.

ASEAN na zasedání také uzavřel dohodu o volném obchodu s Indií, ale jen na poli průmyslového zboží. Seskupení také jedná o investiční dohodě s Čínou a obě smlouvy by měly být podepsány rovněž na konci roku.

Aktivity ASEAN směřují k vytvoření bloku volného obchodu v celé Asii, což je i jednou z ambicí současné australské vlády. Dnešní dohoda je pro Austrálii vůbec největším paktem o volném obchodu, který kdy uzavřela. Canberra již má bilaterální dohody se Singapurem, Novým Zélandem a Thajskem a jedná s Čínou, Malajsií a ropnými zeměmi Arabského poloostrova.

Vydáno pod