Roaming opět zlevňuje. Ohrožuje regulace jeho kvalitu?

Praha - Volání ze zahraničí opět o něco zlevní. Tuzemští mobilní operátoři sníží na konci srpna cenu roamingového volání ze zemí Evropské unie o 3,50 Kč na přibližně 13 korun za minutu. Zároveň klesne o dvě koruny na šest korun poplatek za příchozí hovory. Ze strany telekomunikačních firem jde o reakci na nové regulační nařízení EU.

„Operátoři snížili ceny přesně o tolik, o kolik jim udává nařízení Evropské unie,“ potvrzuje odborník na informační technologie Martin Zikmund, že tlak na snižování cen vychází především od komisařky pro IT a média Viviane Reding. Ke zlevnění SMS ani MMS zatím nedošlo, podle Zikmunda však přijde v horizontu jednoho roku.

Lucemburské úřednici tyto kroky přinášejí velkou popularitu, Martin Zikmund je však nevítá. Označuje je za populistická gesta, která ve výsledku povedou ke snížení kvality roamingových služeb.

„Procentuální snížení cen nepřineslo adekvátní procentuální nárůst hovorů, a co hůř, operátoři přestávají investovat do svých sítí,“ upozorňuje Zikmund. Netransparentní regulace cen totiž přináší na dosud fungující trh nejistotu. Kontroverzní kroky bude komise podle Zikmunda provádět i dále, i v případě výměny eurokomisařky by se regulace přinejlepším pouze zmírnila.