Rusko omezuje dovoz drůbežího masa z USA, podle Putina nejde o odvetu

Soči - Ruský premiér Vladimir Putin dnes v rozhovoru pro stanici CNN obvinil Spojené státy americké ze zosnování konfliktu v Gruzii za účelem pomoci jednomu z prezidentských kandidátů. Prohlásil také, že Rusko zakáže dovoz drůbežího masa od 19 amerických producentů, prý ignorovali varování ruských inspekčních orgánů, které ve firmách loni provedly kontrolu. Putin zdůraznil, že přes současné napjaté rusko-americké vztahy nemá politika s omezením dovozu nic společného a důvody jsou především zdravotní a bezpečnostní. Údajně měli ruští kontroloři v americkém drůbežím mase nalézt antibiotika a arzen.

Devatenáct producentů, jejichž jména zatím Rusko neoznámilo, může v nejbližší době následovat dalších 29, kteří již od ruské strany obdrželi varování. Podle Putina, který má v nové premiérské pozici na starosti ekonomické otázky, bude Rusko v nastoleném kurzu pokračovat. Rusko je přitom pro americké zpracovatele drůbežího masa důležitým trhem.

Strategické ochranářství či odveta za Gruzii?

Rusko se nyní snaží pozvednout svůj masný průmysl na takovou úroveň, aby bylo soběstačné a nemuselo spoléhat na dovoz. Dovozní zákazy nemají podle Putinových slov žádnou souvislost s gruzínským konfliktem. Ruský premiér však připustil, že se jedná o opatření, kterých se západní země obávají v rámci ruské diplomatické ofenzivy.

Ruský plán na získání širší mezinárodní podpory v konfliktu s Gruzií ale dostal zásadní trhliny ve čtvrtek, kdy Čína a další asijské země vyjádřily vážné znepokojení nad napjetím v oblasti a odsoudily důraz na použití síly.

Už ve středu přistála v Gruzii americká loď vezoucí humanitární pomoc, zároveň se britský ministr zahraničí David Miliband vydal na návštěvu Ukrajiny, země, která se nyní nejvíce obává dalšího ruského postupu. Miliband při své návštěvě přirovnal ruskou ofenzivu v Gruzii k sovětské invazi v srpnu 1968 a vyzval Rusko ke změně kurzu.

Putin: Válku účelově vyvolali Američané

Putin pro CNN prohlásil, že válku v Gruzii vyvolala americká administrativa, a to zřejmě aby účelově pomohla preferovanému prezidentskému kandidátovi. „Američtí občané se nacházeli v oblasti konfliktu, vykonávali zadané rozkazy. Jediným, kdo jim takové rozkazy může zadat, je jejich vůdce,“ tvrdí Putin.

Mluvčí Bílého domu Dana Perinová reagovala, že zinscenování konfliktu kvůli politickému kandidátovi nezní racionálně. Mluvčí ministerstva zahraničí USA Robert Wood označil Putinovy výroky za „směšné“.

S Putinem naopak souhlasí přední německý sociálnědemokratický politik Egon Bahr. „Kdybych si měl vymyslit, jak se z pohledu současné washingtonské administrativy nejlépe postarat o to, aby se republikánský uchazeč mohl stát prezidentem, možná by mne napadlo, že se musím postarat o krizi, která by ve skutečnosti nebyla nebezpečná. Neboť žádná válka o Gruzii nebude,“ říká jeden ze spolutvůrců slavné „Ostpolitik“.