Americká Integrity Bank je v úpadku, letos jde již o desátý bankrot finančního sektoru

Washington/New York - Americká Federální společnost pojištění vkladů (FDIC) převzala finanční ústav Integrity Bank. Ten se od začátku roku stal už desátou bankou, která se ve Spojených státech nedokázala vypořádat s problémy na finančních trzích a skončila v úpadku. FDIC nyní v bance vykonává nucenou správu.

Americké banky doplácejí na hospodářský útlum, který provází mohutný pád cen nemovitostí a krize na úvěrových trzích. Řada ústavů tak má problémy zajistit prostředky i na běžný provoz. Integrity Bank sídlí ve městě Alpharetta ve státě Georgia a na trhu je od listopadu roku 2000. Ke konci prvního pololetí měl ústav aktiva 1,1 miliardy dolarů a objem vkladů činil 974 milionů USD. Velikostí jde tedy o malou banku.

Zástupci FDIC uvedli, že co s bankou bude dál, je již rozhodnuto. Veškeré vklady, které Integrity přijala, převezme konkurenční ústav Regions Bank z Birminghamu, který se také zavázal, že zaplatí prémii ve výši jednoho procenta. Navíc koupí část aktiv banky Integrity, za která zaplatí 34,4 milionu dolarů. Zbytek zůstane ve FDIC. Regions Bank je podle organizace American Banker 18. největší bankou v USA. Její celková aktiva dosahují 144 miliard dolarů. FDIC odhaduje, že v souvislosti s pádem banky Integrity bude nutné vkladatelům a dalším klientům banky vyplatit 250 milionů až 350 milionů dolarů (od 4,2 miliardy až 5,8 miliardy Kč). FDIC disponuje částkou 45,2 miliardy dolarů (asi 755 miliard Kč), která je určena právě na výplaty a odškodňování klientů zkrachovalých bank.

Mluvčí FDIC Andrew Gray podle agentury Reuters řekl, že Integrity Bank prosazovala strategii agresivního růstu úvěrů na realitním trhu v Atlantě a okolí. Hodně peněz půjčovala především na výstavbu nových bytových komplexů. Výrazný pokles cen v kombinaci s nedostatečným řízením rizika pak banku dostal do velkých problémů. Ústavu totiž začal rychle vysychat vlastní kapitál.

Integrity Bank má pět poboček, které se v úterý normálně otevřou klientům, ovšem už ne jako Integrity Bank, ale jako Regions Bank. Přístup ke svým vkladům ale budou lidé mít i přes víkend. V pondělí se v USA slaví státní svátek, takže úřady budou zavřené.

FDIC v rámci pojištění vyplácí klientům pojištěných bank na jeden běžný účet maximálně 100 000 dolarů, na individuální důchodový účet až 250 000 dolarů. FDIC rovněž vede seznam bank, které mají problémy. Tento seznam průběžně aktualizuje a výsledky předává kontrolním orgánům. Na konci druhého čtvrtletí bylo na seznamu 117 institucí. To je nejvíce za posledních pět let a znamená to výrazný nárůst proti prvnímu čtvrtletí, kdy bylo takových bank 90.

Před pár dny FDIC uvedl, že zisky amerických bank ve čtvrtletí klesly o 86 procent. Podle regulačních orgánů mohou v letošním a příštím roce ještě některé banky padnout. Žádný případ by ale neměl být svým rozsahem tak velký jako pád banky IndyMac z poloviny července. Kolaps znamenal třetí největší pád banky a největší pád spořitelní instituce v historii Spojených států. FDIC musel vkladatelům vyplatit asi 8,9 miliardy dolarů.

Vydáno pod