Pošta by měla uzavřením 179 poboček ušetřit 32 mil. ročně

Praha - Česká pošta od října chystá masivní zavírání poboček v malých obcích. Do konce roku by jich tak mělo skončit celkem 179, nejvíce pošt zanikne v jižních Čechách. Generální ředitel České pošty Karel Kratina předpokládá, že pošta tímto krokem ušetří 32 milionů ročně. Dodal že seznam rušených poboček pošta zveřejní do konce příštího týdne. Pošta v současnosti provozuje 3 387 pošt, z toho 1 626 poboček s jednou přepážkou.

Namísto návštěvy kamenných poboček budou v dotčených obcích obyvatelé čekat na motorizovaného doručovatele. „Motorizované doručování dokáže naprosto plnohodnotně nahradit kamenné budovy,“ slibuje Václavíková. Lidé budou moci u těchto doručovatelů platit složenky i podávat balíky. Nevýhodou ale je omezená doba, po kterou se budou tito poštmistři ve vesnici zdržovat.

Rušení pošt se ale nelíbí některým starostům, na postup pošty si někteří z nich stěžovali u vicepremiéra Jiřího Čunka. V dopise starostů stojí, že už nyní je z pohledu potřeb občanů provozní doba na některých pobočkách nedostačující. Čunek, který je proti rušení pošt, má o plánu změn ve firmě jednat s ministrem vnitra Ivanem Langerem.

Příští rok navíc čeká poštu privatizace, ještě letos plánuje firma, že na
podzim propustí 2 500 z 37 000 zaměstnanců. Proti tomu se postavily odbory, které vedení podniku pohrozily stávkou. 11. září by se mělo uskutečnit setkání vedení pošty a šéfů odborů, kde se bude ještě jednat.

Navzdory snižování výdajů neplánuje pošta zdražování svých služeb: „Dnes hledáme zdroje uvnitř pošty, ale ty mají své limity,“ upozornil v pořadu Kratina.