Commerzbank převezme od Allianz ústav Dresdner Bank

Frankfurt - Německá pojišťovna Allianz prodá svou bankovní součást Dresdner Bank jiné německé bance Commerzbank. Ta za ni zaplatí asi 9,8 miliardy eur, v přepočtu více než 242 miliard korun. Sloučená banka bude podle agentury AP v Německu největší z hlediska počtu klientů a druhá největší podle výše aktiv. Nejvyšší objem aktiv bude mít zřejmě nadále Deutsche Bank, a to více než dva biliony eur.

Prodej se uskuteční ve dvou fázích a transakce také předpokládá, že Allianz za zhruba 700 milionů eur převezme společnost Cominvest. Ta zatím patří Commerzbank a zaměřuje se na správu fondů. O prodeji Dresdner Bank se spekulovalo už delší dobu a cena, za kterou Allianz banku prodá, se příliš neliší od odhadů expertů. Ti předpokládali, že prodej banky pojišťovně vynese kolem devíti miliard eur.

Bankovní sektor v Německu je stále poměrně roztříštěný, takže Commerzbank, nyní posílená o Dresdner Bank, se stane vlivným ústavem. Bude zároveň protipólem Deutsche Bank.

Allianz už začátkem roku avizovala, že Dresdner Bank buď prodá, nebo ji vyčlení ze své organizační struktury. Podle agentury AP lze čekat, že nově oznámená transakce v Německu odstartuje vlnu dalších fúzí.