Září je měsícem biopotravin, v Česku jich je stále nedostatek

Praha - Září je v České republice měsícem biopotravin a ekologického zemědělství, které poslední dobou získává na popularitě. Mezi producenty roste počet biofarmářů, zatímco spotřebitelé za jejich bioprodukty utrácejí stále více peněz. Přes dynamický růst tohoto sektoru se pořád musí více než polovina poptávky uspokojovat dováženými biopotravinami.

Podle Ivy Buriánkové z Pro-Bio Ligy jsou biopotraviny nejen šetrnější k přírodě, ale i zdravější. Také proto je heslem probíhajícího měsíce biopotravin: „Nechte svého lékaře čekat - konzumací biopotravin chráníte své zdraví“.

Kritici ovšem namítají: „Jak mohou být biopotraviny šetrné k přírodě, když je nutné, dopravit je k nám třeba až z jihu Itálie?“ Česká republika totiž stále zhruba 60 procent biopotravin dováží. „Ekologické zemědělství ještě u nás není tak rozvinuté jako v těch tradičních zemích Evropské unie,“ vysvětluje náměstek ministra zemědělství pro životní prostředí Jiří Urban (SZ). Zemědělci podle něj zatím nedokáží zpracovatelům soustředěně nabídnout surovinu, a ti se proto obracejí do zahraničí.

Česká bioprodukce je na vzestupu

Kamil Toman ze sdružení ProBio je však v tomto směru optimistou. „Česká produkce bude tu zahraniční vytlačovat z trhu a bude se orientovat i na vývoz,“ myslí si. Českým bioproducentům se podle něj daří zvyšovat produkci o 50 procent ročně.

Pomáhat by i nadále měla propagační kampaň ministerstva zemědělství, která bude probíhat ještě dva roky. Podle náměstka Urbana je orientovaná na spotřebitele a funguje dobře.

Ministerstvo dále podporuje mnoho akcí spojených se zářím jakožto měsícem biopotravin. Podle Tomana je však podpora biozemědělců stále poloviční oproti jejich západním kolegům. „Jsme na hranici vypočtených možností,“ oponuje ale Urban. Ministerstvo se dále chce zaměřit především na podporu diverzifikace produkce a prodeje ze dvora.