Mlékárna Kunín přestala kvůli zrušeným dotacím dodávat mléko do škol

Ostrava - Mlékárna Kunín, která ve čtyřech stovkách škol po celé republice provozuje automaty na mléko, se rozhodla k razantnímu kroku. Do škol přestala dodávat své výrobky. Reaguje tak na nejasnosti ve stanovení cen, ke kterým došlo, když vláda kvůli úsporám přestala školní mléko dotovat.

Mlékárna Kunín zdůvodňuje své rozhodnutí ukončit dodávky mléka do škol tím, že vláda nestanovila maximální ceny po úpravě dotací. „Není jasně řečeno, za kolik by měly děti mléčné výrobky kupovat,“ uvedla mluvčí mlékárny Eva Kijonková.

O ukončení národní dotace na program školní mléko, která pokrývala třetinu nákladů na výrobky, rozhodla vláda před dvěma týdny. Důvodem jsou úspory. Ministerstvo zemědělství tak ušetří zhruba 60 milionů korun. Zůstane pouze evropská dotace, která představuje asi 20 milionů ročně.

„Nařízení vlády vyšlo ve sbírce až 29. srpna, zbýval tedy krátký čas,“ vysvětluje mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček s tím, že úřad v současnosti vyhlášení maximálních cen připravuje. Mlékárna Kunín předpokládá, že mléko by se mohlo ve školách znovu objevit nejdříve ve druhé polovině září.

O zdražené mléko bude zřejmě menší zájem 

Podle dřívějšího vyjádření ministra zemědělství Petra Gandaloviče by mělo být školní mléko po odbourání národní dotace zhruba o 15 procent levnější než v regálech obchodů. Dosud školy za mléko platily zhruba polovinu běžné ceny.

Programu na podporu školního mléka se účastní asi 2 600 škol. Mléko a mléčné produkty jim dodává několik tuzemských mlékáren. Zdražení se podle nich promítne do poptávky.