Byty v Česku podražily za rok o čtvrtinu

Praha - Ceny bytů v Česku byly v letošním druhém čtvrtletí v průměru o 25,4 procenta dražší než ve stejném období loni. Přestože nejhlouběji musejí do kapsy stále sáhnout lidé toužící po bydlení v Praze, ceny zde rostly výrazně pomalejším tempem než v regionech. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Ceny bytů v metropoli poskočily za rok o 19 procent. Pořízení bytu stát tak nyní stojí v průměru o 8500 korun za metr čtvereční více než před rokem. Nejrychleji zdražovaly byty na území Lhotky, Chodova a Kobylis - v průměru o 30 procent. Současně však ve srovnání s loňským rokem došlo k výraznému poklesu zájmu o nákup bytů.

Bydlení v moravské metropoli je o desítky procent dražší

O desítky procent rostly za poslední dva roky ceny v Brně. Zatímco standardní garsoniéra o rozloze kolem 30 metrů čtverečních v cihlovém domě tehdy přišla ještě v roce 2006 zhruba na 900 tisíc korun, dnes by mohl zájemce za stejný byt zaplatit i 1,5 milionu. Podobné je to i v případě novostaveb. Podle brněnských makléřů se dá očekávat, že ceny starších bytů budou v nejbližší době spíše stagnovat a později i mírně klesat, ceny novostaveb ale zřejmě půjdou dál nahoru.

Nejrychleji zdražovaly byty v Ostravě

Vůbec nejvíc zdražovaly byty v Ostravě. V meziročním srovnání se vyšplhaly na dvojnásobek. Zatímco v lednu 2007 tam stál byt 2+1 zhruba 700 tisíc korun, letos v dubnu za něj lidé zaplatili 1,4 milionu.       

Většina odborníků soudí, že ceny bytů v Česku po několika letech růstu narazily na strop. Příčinou je klesající poptávka, za kterou může také rozevírání nůžek mezi růstem cen bytů a reálnými příjmy obyvatelstva.

  • Budova Českého statistického úřadu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/23/2257.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/153/15231.jpg
Vydáno pod