Státy EU ročně tratí 250 miliard eur na daňových únicích

Brusel - Daňové ztráty způsobené podvody v Evropské unii podle odhadů činí 200 až 250 miliard eur (zhruba 5 až 6,2 bilionu Kč) ročně. Čtyřicet miliard eur (téměř bilion korun) z toho připadá na podvody s daní z přidané hodnoty (DPH). Celkové úniky představují 2 až 2,5 procenta hrubého domácího produktu unie. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes schválil Evropský parlament.

Evropský parlament při této příležitosti vyzval členské státy, aby „boj proti daňovým podvodům začaly konečně brát vážně“. Evropskou komisi požádal o rozšíření působnosti směrnice o zdanění příjmů z úspor.

Navrhl také změny výběru DPH, aby se snížilo riziko daňových úniků a podvodů při přeshraničním obchodování. Namísto země spotřeby by se daň vybírala tam, kde se zboží vyrábí.

Kvůli podvodům na DPH unie podle zprávy přichází plných o deset procent příjmů z této daně. U spotřební daně na alkoholické nápoje pak podle údajů z roku 1998 jde o osmiprocentní ztrátu, u spotřební daně na tabákové výrobky o devítiprocentní ztrátu.

Na daňové ráje je nutné vyvinout nátlak 

Daňové úniky se staly horkým tématem na počátku letošního roku. Německo tehdy začalo vyšetřovat stovky lidí podezřelých z toho, že si do Lichtenštejnska a dalších daňových rájů ukryli miliardy eur, aby se vyhnuli placeni německých daní z úspor. Berlín vyvinul na Lichtenštejnsko tlak, aby uvedlo svá pravidla pro bankovní tajemství do souladu s německými pravidly.

I Evropský parlament dnes vyzval ke změně přístupu k daňovým rájům. Vyzval k mezinárodním sankcím proti těm, které nebudou spolupracovat při odhalování daňových úniků.