Hospodářská krize přichází do Evropy, Británie se propadá do recese

Paříž/Praha - Hypoteční krize se z USA šíří světovou ekonomikou všemi směry. Ekonomiky největších zemí Evropy letos porostou výrazně pomaleji, než se dosud předpokládalo. Velká Británie se dokonce zřejmě propadne do recese, v níž se již nachází například Španělsko. Vyplývá to z údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Naproti tomu Spojené státy, které nadále tíží realitní krize, porostou však ze skupiny G7 jako jediné rychleji, než se dosud uvádělo.

„Domácí ceny odráží ty nejdůležitější vlivy v britské ekonomice. Britský růst bude v druhé polovině roku více méně stagnovat a pravděpodobně se také projeví inflace,“ varuje hlavní ekonom OECD Jorgen Elmeskov před stagflací.

Pesimisticky situaci vidí i analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. „To nejdůležitější je dlouhodobě se zaměřit a hlavně vyrovnat rozpočet, což si myslím, že před volbami bude těžké udělat,“ myslí si.

Ve druhém čtvrtletí také poprvé za poslední čtyři roky oslabila i německá ekonomika, a to o půl procenta. Vzhledem k úzkému propojení jde o špatnou zprávu pro české exportéry.

„Česká ekonomika nemůže zůstat neovlivněná. Polovina roku je výrazným předělem, nedivil bych se, kdyby růst zpomalil na polovinu toho, co jsme viděli loni, tedy až pod tři procenta,“ upozorňuje.

Oslabují ale i další velké ekonomiky, včetně japonské a kanadské. Obě bojují především s vysokou inflací. Ta se v zemi vycházejícího slunce, po dlouhých a bolestných deflačních letech, dostala na své desetileté maximum ve výši 4,5 procenta.