Béžová kniha Fedu potvrdí, zda se Americe daří lépe

Praha - Americký Federální rezervní systém (Fed) dnes zveřejní takzvanou Béžovou knihu, tedy materiál, který popisuje stav americké ekonomiky. Ze včera zveřejněných materiálů OECD plyne, že si letos povede o něco lépe, než se čekalo. Americký hospodářský růst má letos dosáhnout 1,8 procenta. Přestože má současná finanční krize kořeny v USA, paradoxně se má letos nakonec dařit hůře evropským ekonomikám.

Americká ekonomika má zřejmě to nejhorší za sebou. Přestože jsou nynější čísla stále špatná, vzhledem k tomu, že se čekala mnohem horší, jsou současné statistiky vesměs optimistické.

Velkou roli v řešení problémů sehrál Fed, který se k finanční krizi postavil radikálně, když zachránil finanční ústavy Fannie Mae a Freddie Mac a výrazně snížil úrokové sazby. Přestože se zdá, že tím americkou ekonomiku vyvedl z krize, do budoucna znamenají jeho kroky morální hazard. „Investoři se mohou pouštět do většího rizika, pokud vidí, že Fed to v podstatě zachrání,“ varuje Pavel Neset z Vysoké školy Škoda Auto.

Americké dilema přichází nyní do Evropy 

Krize se nyní s časovým zpožděním přelévá do Evropy, když se šest velkých evropských ekonomik nachází na dně hospodářského cyklu. Zároveň se index cen evropských výrobců zvýšil téměř o 9 procent.

Evropská centrální banka stojí před podobným dilematem, jako před časem Fed. Musí si vybrat, zda podpořit skomírající hospodářský růst, či vzdorovat stoupající inflaci. „Evropská centrální banka uplatňuje ten režim cílování inflace poněkud striktněji,“ soudí Neset.