Vláda souhlasí s omezením jízd kamionů

Praha - Vláda se na dnešním zasedání rozhodla dále omezit víkendové jízdy kamionů a pověřila ministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS), aby do konce roku připravil kompromisní novelu zákona. Ten se již na některých parametrech po 15 měsících intenzivního vyjednávání dohodl s ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem (SZ). Bude celoročně rozšířen zákaz jízd kamionů nad 7,5 tuny na pátek od 15 do 18 hodin, nedělní zákaz se rozšíří na téměř celý den, konkrétně do 22 hodin.

Vláda si od omezení kamionové dopravy slibuje plynulejší dopravu, snížení hluku a v neposlední řadě i snížení počtu dopravních nehod. Podle ministra Martina Bursíka je největší intenzita automobilového provozu na českých silnicích ve všední dny mezi 14. a 18. hodinou, v pátek je pak ještě o 15 procent vyšší. Nehod se v pátek stává průměrně o 20 procent více a počet usmrcených je dokonce o 45 procent vyšší.

Druhým důvodem je harmonizace omezení s okolními zeměmi. „Vyvarujeme se toho, aby nám stály kamiony na hranicích,“ vysvětlil Bursík.

Jednat se bude dál 

Premiér Mirek Topolánek se zavázal, že o dalších podrobnostech bude osobně vyjednávat se zástupci autodopravců, kteří omezení považují za likvidační a požadují kompenzace.

„O víkendových zákazech jsme byli ochotni jednat, ale nikoli o zákazech ve všední den, což je pátek,“ ohradil se mluvčí Sdružení dopravců ČESMAD Martin Felix. „Pro nás je byť jedna hodina v pátek naprosto nepřijatelná, to je zákaz, který neexistuje nikde jinde v Evropě,“ dodává.

Konkrétní úlevy budou ještě projednávány na poradě ekonomických ministrů, Řebíček s nimi však podle vlastních slov počítá. Výjimky z omezení, kterých dnes existuje celá řada, budou buď citované v zákoně, nebo budou ponechány na místních samosprávách.

Zákon Řebíček připraví do konce roku, potom s ním musí znovu na vládu, odkud případně poputuje do parlamentu. Současná úprava zakazuje kamionům jízdu během letních prázdnin v pátek od 17:00 do 21:00 a v sobotu od 07:00 do 13:00. Po celý rok platí pro kamiony
zákaz v neděli od 13:00 do 22:00.