České pivo se stále více pije v zahraničí

Praha - Domácí pivovary vyrobily v prvním pololetí 9,873 milionu hektolitrů piva, což je zhruba půlprocentní pokles. I tak měly pivovary historicky druhý nejvyšší výstav. Byl podpořen především exportem, který vzrostl o 7,8 procenta na rekordních 1,92 milionu hektolitrů piva. Cizinci se z velké části podílejí i na konzumaci piva v České republice. Za pověst národa s největší spotřebou piva na hlavu vděčí Češi turistům zhruba z jedné pětiny.

Pololetní produkce českých pivovarů naposledy klesla v roce 2002 a od té doby vykazovala růst. V loňském roce pak tuzemské pivovary vyrobily nejvíce piva ve své historii, a to téměř 20 milionů hektolitrů. „Pololetní výsledky našich pivovarů potvrzují trend posledních let, a to stagnaci na domácím trhu a pokračující, velmi solidní nárůst exportu,“ uvedl tajemník Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Tuzemským pivovarům se podle Veselého navzdory silné koruně daří prosazovat na zahraničních trzích, které přitom zažívají stagnaci. Zatímco v prvním pololetí roku 2000 činil podíl exportu piva na výstavu tuzemských pivovarů devět procent, tak na konci letošního pololetí se vyšplhal na 19 procent. Nejvíce piva bylo v prvním pololetí letošního roku z Česka exportováno do Německa (700 tisíc hektolitrů), na Slovensko (330 tisíc hektolitrů) a do Ruska (161 tisíc hektolitrů).

Roste spotřeba ležáků, ale i nealko piv

Vyvážely se především ležáky, jimž v poslední době přicházejí na chuť i Češi. Podíl ležáků na domácím trhu se v pololetí zvýšil z 28,8 na 30 procent. To podle odborníků zřejmě souvisí s rostoucí kupní silou. Prudce také roste spotřeba nealkoholických piv, ve srovnání s loňským prvním pololetím vzrostla o 31 tisíc na rekordních 278 tisíc hektolitrů.

V Česku letos vzrostla poptávka po pivu v plechovkách, jejichž podíl na výstavu se zvýšil z loňských 1,7 procenta na 3,2 procenta. Většina piva určeného pro tuzemský trh byla i letos stočena do sudů, jejichž podíl ovšem klesl z loňských 50 na 48 procent. Na lahvové pivo připadlo 46 procent piva.„Význam ostatních druhů obalů, jako jsou minisoudky a PET lahve, zůstává malý,“ dodal Veselý.

V Česku se vypije nejvíc, také díky turistům

Spotřeba piva činila loni v ČR 158,8 litru na osobu. Podle odhadů se na ní z 15 až 20 procent podíleli zahraniční turisté. V Česku je 48 průmyslových pivovarů. Sedm největších z nich uvaří 84 procent českého piva. Jedničkou na trhu je Plzeňský Prazdroj, který zaujímá téměř padesátiprocentní podíl.

Česká republika byla v loňském roce 16. největším producentem piva na světě. Česko se na loňské světové produkci piva podílelo 1,1 procenta a ve statistikách evropské výroby piva mělo podíl 3,4 procenta. První tři místa v pořadí největších světových výrobců zlatavého moku připadla Číně, Spojeným státům a Rusku.

Vydáno pod