Silná koruna připravila firmy v autoprůmyslu o 10 miliard

Praha - Silná koruna letos připraví firmy v automobilovém průmyslu, který je páteří české ekonomiky, o nejméně deset miliard korun. Spolu s dalšími negativními faktory, jako je zdražování železa a ropy, přijdou firmy letos o 18 miliard. Každá pátá firma v odvětví se proto chystá propouštět, díky čemuž by o práci měly přijít až dva tisíce lidí. V průzkumu mezi členskými firmami na to upozorňuje Sdružení automobilového průmyslu.

Firmy trápí silná koruna především kvůli jejich jednoznačné exportní orientaci. Automobilový průmysl tvoří v tuzemsku 23 procent průmyslové produkce a exportu. Podle prezidenta sdružení Martina Jahna by vláda měla co nejdříve zveřejnit termín zavedení eura, firmám totiž v současné situaci schází plánovací jistota.

Druhým největším problémem je rostoucí cena železa a železných kovů na světových trzích. Náklady firem kvůli tomu stouply o téměř čtyři miliardy korun. Vinou rekordních cen ropy a ropných produktů se náklady členských firem sdružení zvýšily o další zhruba 1,7 miliardy korun.

„Je zřejmé, že řada problémů je součástí globalizačních trendů. Proti rostoucím cenám železa nebo ropných produktů nic nezmůžeme. O to důležitější je, aby se politická reprezentace snažila řešit ty problémy, které má ve své moci,“ dodal Jahn.

Automobilky sužuje i nedostatek kvalifikovaných pracovníků v technických oborech a růst ceny pracovní síly. V této oblasti vzrostly automobilkám náklady o 1,5 miliardy korun. Problémy přetrvávají i v otázce mobility a flexibility pracovní síly, což by měly částečně odstranit zelené karty.

Pokud by český parlament schválil vládní návrh na celoroční páteční zákaz jízd vozidel nad 7,5 tuny celkové hmotnosti, došlo by k dalšímu zvýšení nákladů automobilových firem o nejméně 2,8 miliardy Kč.

Výrobci automobilů a jejich součástí zaměstnávají přes 125 tisíc lidí. Export těchto firem představuje 498 miliard korun z celkových tržeb 640 miliard.