Nečas plánuje od ledna zvýšit důchody o dalších 330 korun

Praha - Důchodci budou zřejmě od ledna pobírat o 330 korun měsíčně více. Plánované zvýšení, které ještě musí odsouhlasit vláda, dnes oznámil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Reálná hodnota průměrného starobního důchodu tak podle něj oproti letošnímu roku vzroste o 3,7 procenta. Průměrný důchod by tak poprvé v historii přesáhl 10 tisíc korun.

Důchody se pravidelně valorizují v lednu podle aktuálního růstu cen. Jelikož inflace koncem minulého roku vylétla až k sedmi procentům, rozhodla se vláda mimořádně přidat důchodcům od srpna 470 korun. Pevný díl starobního důchodu se tak zvýšil na 2200 korun a průměrný český důchod stoupl na 9616 korun měsíčně. Muži přitom pobírají v průměru o 2 000 korun více než ženy.

Starobní, pozůstalostní a invalidní důchody pobírá zhruba 2,7 milionu lidí, což činí 25 % všech občanů. Důchod v Česku představuje jen zhruba 41 procent průměrné hrubé mzdy, i tak se ovšem čeští důchodci ve východoevropském kontextu mají nejlépe. To, že za západoevropskými zeměmi v relativní úrovni důchodů Česko zaostává, vysvětluje Nečas nízkou produktivitou práce.

Reálná hodnota důchodů se podle Nečase za dobu vlády současné koalice zvedla o 5,8 procent. Inflační výhled však k důchodcům přívětivý není. Nejprve kvůli vyšší sazbě DPH a globálním cenám za poslední rok výrazně zdražily potraviny. Elektřina zdražuje zhruba o 15 procent, v podobné relaci se bude pohybovat i nárůst cen plynu. Důchodcům tak stoupají životní náklady o stokoruny měsíčně a valorizace má za všeobecným zdražováním zpoždění.

Politické strany se před volbami předhánějí ve slibech

Důchody jsou pro politické strany jedním z obvyklých předvolebních témat a Česko na podzim čekají senátní a krajské volby. Opoziční ČSSD při této příležitosti navrhla, aby důchodci ještě letos dostali kvůli inflaci mimořádný příspěvek 3000 korun. Kritici tento návrh označují za nesystémový a populistický.

Pravdou je, že ODS před volbami slibovala, že každému důchodci přidá 1000 korun. Důchody jsou ovšem podle Nečasových slov limitované tím, kolik se vybere na důchodovém pojištění. Na důchody lidé v prvním pololetí roku 2008 odvedli 211,1 miliardy korun, zatímco stát na penze poskytl 204,2 miliardy korun, důchodový účet je tak v přebytku. Za celý rok u něj stát počítá s převisem sedm miliard korun.

Změny v důchodech
Zdroj: ČT24