Bohatí loni znovu zbohatli

New York - I přes finanční krizi se bohatým lidem ve světě loni podařilo ještě víc zbohatnout. Jejich jmění narostlo o pět procent na 109,5 bilionu dolarů. Majetky bohatých se rozrůstaly šestý rok po sobě a bohatství nejvíce rostlo v rozvojovém světě. Vyplývá to ze zprávy Boston Consulting Group (BCG), která monitoruje vývoj jmění spravovaného bankami a fondy.

Díky prudkému růstu v rozvojovém světě na světě přibývá rychlým tempem nových dolarových milionářů. Celkem se počet milionářských domácností rozrostl o 11 procent na 10,7 milionu. Bohatství roste zejména v Asii, Tichomoří, Latinské Americe a na Blízkém východě, kde se majetky bohatých loni rozrostly o 14 procent. BCG proto bankám, fondům a makléřským firmám doporučuje, aby v těchto regionech výrazně expandovaly. Hypoteční a úvěrová krize zpomalila zhodnocování majetků severoamerických boháčů. Ti si loni polepšili jen o 3,8 procenta proti devítiprocentnímu růstu v předešlém roce.

Zhodnocování majetku boháčů se letos zpomalí

Letos by si podle odhadů měly svou daň vybrat propady na světových trzích a světové bohatství vzroste jen o jedno procento proti ročnímu průměru 8,5 procenta v letech 2002 - 2007.

Více než třetina veškerého světového bohatství je v rukou jednoho procenta domácností. Z toho pětinu globálního bohatství, počítaného jako majetek domácností s majetkem nejméně za pět milionů dolarů, kontroluje jen 0,001 procenta domácností.