Míra nezaměstnanosti v USA vylétla na pětileté maximum

Washington - Srpnová míra nezaměstnanosti ve Spojených státech překvapivě vyskočila z červencových 5,7 na 6,1 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od září 2003. Počet pracovních míst v USA se minulý měsíc kvůli stagnující ekonomice po osmé za sebou snížil, a to o 84 tisíc. Průměrná pracovní doba zůstala ve srovnání s červencem beze změny na 33,7 hodiny týdně. V reakci na nečekaně špatné zprávy o trhu práce oslabil dolar, následně se zastavil pokles cen ropy.

Údaje jsou velmi nepříjemným překvapením, trh očekával stagnaci míry nezaměstnanosti a analytici odhadovali úbytek pracovních míst řádově o 10 tisíc níže. Překvapila i revidovaná data za červenec, která ukázala dopady finančních a úvěrových problémů v plné síle. V sedmém měsíci roku totiž neubylo původně avizovaných 60 tisíc, ale plných 100 tisíc pracovních míst.

Míra nezaměstnanosti vzrostla na 6,1 z předchozích 5,7 procenta a je nejvýše za bezmála pět let. „Zaznamenali jsme tady velký nárůst míry nezaměstnanosti a na akciovém trhu probíhá výprodej,“ uvedl analytik Gary Thayer z makléřské společnosti Wachovia Securities. „Je to přesvědčivý důkaz, že ekonomika se stále potýká s problémy a investoři hledají pro své peníze bezpečnější místa,“ dodal.

Dolar reagoval poklesem, ropa růstem 

V reakci na špatné zprávy z USA přestaly na světových trzích klesat ceny ropy. Barel referenčního typu West Texas Intermediate (WTI) se vrátil ke 108 dolarům. Během dne se přitom jeho cena snížila i pod 106 dolarů, do podobných relací se dostala i severomořská ropa Brent. Ropa zlevnila ve čtvrtek, navzdory tomu, že minulý týden se v USA snižovaly zásoby většiny ropných produktů.

Po zveřejnění smutných statistik začal rovněž oslabovat dolar, protože hospodářské problémy zvyšují pravděpodobnost dalšího uvolnění měnové politiky. Euro vůči dolaru odpoledne posílilo o 0,5 procenta na 1,4316 USD/EUR. Slabší dolar byl i jednou z hlavních příčin obnoveného růstu cen ropy.

Americké akciové trhy reagovaly logicky poklesem, který ale nastal již pátý den za sebou. Index Dow Jones se v poledne newyorského času (18:00 SELČ) snížil o 0,4 procenta na 11 146,46 bodu. Index Nasdaq Composite ve stejnou dobu oslabil na 2239,44 bodu se ztrátou téměř 0,9 procenta.

Dostanou se USA z krize?

Negativní dopad údajů o trhu práce na dolar pravděpodobně nebude trvalý. „Současná síla dolaru není výsledkem zlepšených faktů o americké ekonomice, ale zhoršujících se hospodářských podmínek v zahraničí,“ upozornil analytik Ashraf Laidi z firmy CMC Markets.

„Panuje zde názor, že míříme k hospodářskému útlumu i se zbytkem světa. Vnímá se to ale tak, že Spojené státy jsou s tím dále a že krize tady u nás už se zřejmě blíží ke konci, zatímco zbytek světa se s tím pořád ještě pere,“ přidává se analytik společnosti Alaron Trading Phil Flynn. Jeho slova potvrzuje poslední analýza Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD). Revize jejích údajů o sedmi nejvyspělejších ekonomikách světa přinesla vylepšená čísla pouze pro USA.

Vydáno pod