Inflační vlna pomalu odeznívá, nezaměstnanost stagnuje

Praha - Inflace v srpnu meziročně poklesla na 6,5 procenta, když ještě v červenci byla na 6,9 procent. Pokles spotřebitelských cen v srpnu způsobilo zejména snížení cen potravin, nealkoholických nápojů a dopravy. Podle analytiků by měla inflace klesat i po zbytek roku až na 4,5 procenta, respektive 3 procenta v roce příštím. Míra nezaměstnanosti, další důležitý makroekonomický údaj, v srpnu zůstala na 5,3 procenta. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se ale zvýšil ke 300 tisícům.

„Snižování inflace nahrává v posledních měsících příznivý trend cen obilí a základních potravin, sezónní výprodeje oblečení a obuvi a zlevňující benzin a nafta,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Naopak rychlejšímu poklesu inflace podle něj brání zdražování cigaret a sezónně dražší zahraniční zájezdy.

Zlevňující ropa a nižší ceny potravin budou podle analytika Generali PPF Asset Management Radomíra Jáče snižovat inflaci v Česku i po zbytek roku. Letos v prosinci by se měla podle něj pohybovat kolem pěti procent a v 1. čtvrtletí příštího roku kolem tří procent. „Již počátkem roku 2009 by se tedy mělo české ekonomice vrátit přízvisko nízkoinflační ekonomika,“ dodal.

Nezaměstnanost vzdoruje nepříznivým trendům

Analytici očekávali zvýšení nezaměstnanosti na 5,4 procenta kvůli přílivu absolventů škol na úřady práce, ale také kvůli zpomalující české ekonomice. „Nenaplnila se očekávání, že sezónní vlivy vytlačí nezaměstnanost nahoru. Zdá se, že čerství absolventi škol nemají s hledáním práce takové problémy jako v minulosti,“ říká analytička Markéta Šichtařová.

Podporu v nezaměstnanosti poskytovaly úřady v srpnu 108 tisícům uchazečů o práci, tedy zhruba třetině osob vedených v evidenci.

Nejhůře je v tradičně slabých regionech

Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v okresech Most s 12,3 procenta, Karviná s 11,7 a Teplice s 10,1 procenta. Nezaměstnanost naopak netrápí okresy Praha-východ (1,7 procenta), Praha-západ (1,8 procenta), Mladá Boleslav a Praha (shodně po 2,2 procenta).

Počet volných pracovních míst, která ke konci srpna evidovaly úřady práce, se zvýšil meziměsíčně o 667 na 150 907 míst. Na jedno volné pracovní místo tak v průměru připadalo v průměru 2,1 uchazeče, nejvíce v okresech Děčín s průměrně 13,5 uchazeče, následovaly okresy Jeseník, Hodonín a Bruntál.

Obecně je však zejména kvalifikovaných pracovníků nedostatek. „Zaměstnavatelé si stále nemohou vybírat a musí brát skoro každého,“ říká Šichtařová.

Harmonizovaná míra nezaměstnanosti, kterou zpracovává Eurostat pro
mezinárodní srovnání, dosáhla v ČR v červenci 4,2 procenta. V zemích
sedmadvacítky EU byla 6,6 procenta, když byla nejvyšší ve Španělsku (10,7 procenta), naopak nejníže se ocitla v Dánsku (2,2 procenta).