Dotované mléko se vrací do škol, ministerstvo vyměřilo jeho cenu

Praha - Ministerstvo financí vydalo nový cenový výměr pro mléko a jogurty dodávané do základních škol. Kvůli nevyjasněným cenám několik mlékáren minulý týden zastavilo dodávky dotovaných mléčných výrobků do škol. Obnovit je přislíbilo až po stanovení nových maximálních cen, protože stát na mléko od nového školního roku nepřispívá.

Vláda 20. srpna zrušila poskytování národních dotací na školní mléko, program je tak nyní dotován pouze z prostředků Evropské unie. Národní podpora představovala v průměru 32 procent z celkových nákladů výrobku, její zrušení předpokládá roční úsporu zhruba 60 milionů korun. Unie bude nadále dotovat české školní mléko 8 až 15 procenty z ceny výrobku. Omezení národních dotací podle mlékáren zvýší školákům cenu mléka.

Podle výkonného ředitele Českomoravského svazu mlékárenského Michala Němce přestaly před týdnem školní mléko dodávat všechny mlékárny, které byly do programu zapojené. Zdůvodnily to chybějícím cenovým výměrem. Jeho zpoždění ministerstvo omlouvá tím, že dostalo pozdě potřebné podklady.

Mléko se do škol vrátí už tento týden

Mléko a jogurty kvůli chybějícímu cenovému výměru přestala do škol dodávat například Mlékárna Kunín. „Společnost obnoví distribuci mléka do škol ve středu, to znamená, že mléko by se mělo objevit v chladicích automatech ve čtvrtek a pátek,“ řekla mluvčí mlékárny Eva Kijonková. Dodala, že mléko bude k dostání o korunu levněji, než ukládá cenový výměr.

Dodávky mléka a mléčných výrobků školákům za dotované ceny fungují v Česku od roku 1999. Projektu na podporu školního mléka se v Česku účastní více než dvě třetiny základních škol, celkem 2600.

Vydáno pod