Poslanci schválili reformu veřejných financí

Praha - Česká republika se dnes o krok přiblížila ke změnám ve veřejných financích. Poslaneckou sněmovnou totiž prošla dle očekávání odborníků reforma veřejných financí, se kterou vláda Mirka Topolánka nepřímo spojila svůj osud. Pro návrh hlasovalo 101 z 200 přítomných poslanců. Vládním stranám ji pomohli prosadit bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka. Naopak lidovec Ludvík Hovorka hlasoval proti reformě. Pokud zákon schválí také Senát a podepíše prezident, bude občany čekat nejen snížení daní, ale také zavedení poplatků za služby lékařů nebo zvýšení daní na cigarety.

Hlasování v Poslanecké sněmovně se neobešlo bez problémů. Bezprostředně mu totiž předcházel spor mezi místopředsedou poslaneckého klubu ČSSD Davidem Rathem a místopředsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS). Rath žádal desetiminutovou přestávku, ze svého titulu na to však neměl oprávnění. Poslanci ČSSD pak navrhli hlasování o vystřídání předsedy schůze. Ten byl ale několik minut poté zamítnut.

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek označil při dnešním hlasování reformu veřejných financí za komedii plnou omylů. Vadí mu především to, že vládní koalice neměla ještě v pondělí jasno v tom, který návrh v jejích řadách zvítězí. Paroubek se rovněž snažil uklidnit voliče slibem o revizi, které ČSSD právě schválenou reformu po dalších parlamentních volbách podrobí: „Zrušíme, co půjde, kde to půjde.”

V řadách ODS se v posledních dnech nejvíce diskutovalo o výši a složení odečitatelných položek. Skupina poslanců vedená Vlastimilem Tlustým považovala daňové zatížení občanů za nadměrné a požadovala úpravu odečitatelných položek. Po složitých jednáních dospěli včera koaliční politici ke kompromisu. Tím má být novela zákona o dani z příjmu, kterou by poslanci měli předložit v první polovině roku 2008. Problémy s vysokým daňovým zatížením mezi lety 2008 a 2009 se tak budou řešit na základě aktuálního rozpočtového vývoje. Toto rozhodnutí kritizoval před dnešním hlasování místopředseda KSČM Jiří Dolejš, který apeloval na poslance, aby nenechávali občany do příštího roku v nejistotě.

Proč se staly právě odečitatelné položky klíčovou otázkou celého konceptu reformy veřejných financí, vysvětlil v úterním Dobrém ránu s ČT ekonom ČSOB Tomáš Sedláček: „Odečitatelné položky mohou násobně zvýšit daň. Není problém během pěti minut vymyslet takovou daň, kde by daňová sazba byla pětiprocentní a všichni by platili dvakrát tolik, než platí dnes.” Český systém slev na dani nebude ve srovnání s jinými státy o nic složitější. Neexistuje jediná země, která by nějakým způsobem nesnižovala původní daňový základ. Sedláček považuje ulevování například studentům a invalidům ve světě za obvyklé.

Mezi nejvýraznější změny, které reforma přinese, patří zavedení jednotné daně z příjmu fyzických osob. Ta bude činit od příštího roku 15 procent, od roku 2009 se dále sníží na 12,5 procent namísto současného čtyřpásmového systému, který stanovuje výši daně na 12, 19, 25 a 32 procent. Daň bude ale nově počítána z takzvané superhrubé mzdy, tedy platu včetně odvodů na sociální a zdravotní pojištění hrazených zaměstnancem i zaměstnavatelem. Ve skutečnosti bude tedy daňová sazba činit 23,1 procenta, respektive 19,5 procenta od roku 2009. Snižovat se bude také daň z příjmu právnických osob. V příštím roce klesne ze stávajících 24 na 21 procent, v letech 2009 a 2010 dále pak vždy o jedno procento.

Největší změnou pro občany bude ale nejspíše zavedení plateb ve zdravotnictví. Návštěva praktického lékaře, pediatra, zubaře, gynekologa, ambulantního specialisty, klinického psychologa nebo logopeda bude stát 30 korun. Za den strávený v nemocnici, lázních, dětských léčebnách a ozdravovnách pacienti zaplatí 60 korun. 90 korun se bude hradit za návštěvu pohotovosti a využití lékařské služby první pomoci, pokud nebudou následovány hospitalizací. Vyjmuty nebudou z poplatků ani děti. Rodiče si však jako kompenzaci budou moci z daní odečíst 240 Kč.

Poplatky za využití zdravotnických služeb jsou trnem v oku opoziční ČSSD. Podle slov jejího předsedy Jiřího Paroubka bude tímto směrem směřovat také stížnost strany k Ústavnímu soudu. Jednotná nebyla v tomto bodě však ani koalice. Bezprostředně před hlasováním kritizoval zavádění poplatků především pro děti poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.