Odkaz na starý článek poslal akcie United Airlines ke dnu

Chicago - Akcie amerického leteckého giganta United Airlines v pondělí spadly o více než 75 procent poté, co se na internetu jeho akcionáři dočetli, že firma vyhlašuje bankrot. Článek, který deník Chicago Tribune publikoval v roce 2002, generoval totiž vyhledavač Google jako novou zprávu. Vyděšení investoři začali okamžitě akcie letecké společnosti odprodávat.

Odkaz na šest let starý článek se ze zatím neznámých důvodů dostal do zpravodajského systému agentury Bloomberg. Internetový vyhledavač Google ho potom generoval mezi prvními odkazy při dotazu na aktuální informace o bankrotujících firmách.

Akcie United Airlines se během pár hodin propadly z 12,3 na pouhé 3 dolary a management začal zoufale zjišťovat, co se to s akcionáři děje.

Chicago Tribune už jedná s Googlem a zjišťuje, zda nedošlo k chybě právě na straně vyhledávače. Ten se však brání, že jejich systém pouze vygeneroval zprávu publikovanou na floridském portálu SunSentinel.com.

„Článek se nejdřív objevil na webových stránkách SunSentinelu, který je na Googlu nezávislý,“ prohlásil mluvčí Googlu Gabriel Stricker. Případ tak bude mít zřejmě soudní dohru.

Investoři fámě uvěřili

Jelikož aerolinky prožívají krušné časy, investoři zprávě uvěřili. „Důvodem, proč investoři zareagovali tak rychle a radikálně, je fakt, že United Airlines na tom nejsou nejlépe,“ vysvětluje náhlý výprodej akcií analytik Jim Corridore z firmy Standard & Poor's.

Přestože se United Airlines nachází v krizi a v polovině roku musely vyřadit ze své flotily sto letadel s největší spotřebou, bankrot se vyhlásit nechystal. Akciový skandál jim však příliš nepomohl.

Případ však vyvolal diskusi o moci internetu. Článek na regionálním internetovém serveru totiž dokázal srazit do kolen druhou největší leteckou společnost ve Spojených státech. Její akcie sice obrátily po uklidnění, že zpráva není aktuální, ale na původní hodnoty se nevrátily.