Centrální banka si posvítila na ředitele ČEZu Romana, uložila mu pokutu

Praha - Generální ředitel energetické skupiny ČEZ Martin Roman porušil povinnost danou zákonem o podnikání na kapitálovém trhu a zaplatí za to pokutu 50 tisíc korun. Tak zní verdikt České národní banky (ČNB), které se nelíbí, že Roman ve stanovené pětidenní lhůtě neohlásil dva obchody s kótovanými akciemi, které provedl.

Rozhodnutí ČNB se týkalo dvou obchodů s akciemi ČEZu z počátku letošního roku. Roman 7. ledna uplatněním opce nabyl 225 tisíc akcií firmy za 139,2 koruny za kus, tedy v celkovém objemu 31,3 milionu korun. Obratem 60 tisíc akcií prodal za cenu 1348,05 koruny za akcii, tedy za téměř 80,9 milionu korun. Provedení obchodů měl hlásit, v tom ale pochybil.

Roman tvrdí, že při ohlášení obchodů chyboval v zadání jedné položky do systému manažerských operací. Položka měla být součástí v lednu řádně zveřejněné informace o uplatnění opcí, ale nebyla. „Měl jsem zveřejnit dva obchody v jeden den a nedopatřením jsem zveřejnil pouze jeden,“ vysvětlil pokutovaný manažer.

Své pochybení Roman uznává i přes to, že uplatnění opcí oznámil již v prosinci na tiskové konferenci a podrobně o něm informovala i lednová tisková zpráva. Uloženou pokutu již řádně uhradil.